Måleritjänster

Vi hjälper dig hitta den rätta kulören

Våra målare har erfarenhet av alla former av målning. En specialitet är utomhusmålning av husfasader. Vi hjälper gärna till med att välja färg, något som inte alltid är så lätt som man kan tro. Ett noggrant val är extra viktigt i dag när systemen är så slitstarka och vädertåliga att du kommer att få leva med färgen du väljer länge.

Det är många saker som är värda att tänka på när man väljer färg. Vilken historia finns i färgen? Hur ser det ut i omgivningen med andra hus och kringliggande miljö? Viktigast av allt: vilken färg ligger dig varmast om hjärtat?

Här bjuder vi på lite information om några av de vanligaste färgerna, vad du bör tänka på när du färgsätter och hur man kan testa färgen innan du börjar måla.


Rött

Rött är en klassisk svensk husfärg, tänk bara på Falu röd! Vill du uppnå den klassiska faluröda färgen ska du välja en färg som drar lite åt gult. Traditionella detaljer smälter in på ett snyggt sätt om de målas i gult, blått eller gråblått. Tänk på att fasaden alltid blir mer kulört än på det lilla färgprovet, därför kan exempelvis rosa kulörer bli väldigt skrikiga på hus.

Vitt

Att välja en vit färg på huset är inte så enkelt som det kan tyckas. Ett riktigt vitt färgprov ger ett onaturligt ”knallvitt” intryck, fasaden blir nästan självlysande. För att fasaden ska uppfattas som vit ska du välja en vit färg som har lite grått och gult i sig. Utan det gula ser den vita färgen lätt lite blåaktig ut. En vit fasad skapar kontrast och lyfter fram huset jämtemot omgivningen.

färgprover

Grått

Vill du att huset ska kännas neutralt grått så bör du välja ett färgprov med en varm grå nyans. Vill du ha en varmare ton ska du välja en ton som drar mot beige.

Svart

Har du ett hus med modern arkitektur så kanske en svart kulör kan passa. Det har blivit en allt vanligare husfärg på 2000-talet. Det är dock svårt att få till ett riktigt kolsvart hus – de hus vi upplever som svarta är i själva verket ofta mörkgrå eller mörkbruna. Fördelar med ett svart hus är att det smälter in i en mörk bakgrund och på ett effektivt sätt framhäver detaljer i andra färger.

Gult

En gul kulör bör alltid dra lite åt det röda hållet, annars kommer fasaden att ge ett grönaktigt intryck. Akta dig för allt för klara nyanser, det kan upplevas som närmast självlysande. En behaglig gul nyans bör se lite murrig ut på färgprovet. På gula hus är det vackert med gulbruna, mörkbruna eller rödbruna detaljer.

Grönt

Vill du ha ett grönt och skönt hus så är det bäst att du väljer en kulör som inte är för stark och gärna drar ganska mycket mot gult. Om du vill att huset ska smälta in i naturen så bör färgprovet vara mörkgrönt. För att grönt ska bli vackert på fasaden ska de kännas lite "smutsigt" på det lilla färgprovet.

Blått

Blå färg på ett hus kräver ofta extra omsorg. En ovanlig färg som lätt blir väldigt stark på en husfasad.

Vi målar och renoverar för både privatpersoner och företag!